Gür kaşların formülünü veriyoruz

Güzellikle ilgili en çok cevabı beklenen soruların başında kaşlar geliyor. Bir asır boyunca kaşların dünen bugüne tarihi yolculuğu ve bugün daha gür ve biçimli kaşlar için neler yapılabileceğini araştırdık. En çok sorulan soruları cevaplar ve editörümüzün favori ürünleri bu yazıda…

İrem HÜYÜK

Kaşlar yüzün en önemli ifade noktası. Ne kadar ince ya da ne kadar kalınca ifadenizde de o kadar değişiklik oluyor. İşin güzellik algısının yanı sıra bir de moda akımı tarafı var. 20’lerde düşük ve ince kaşlar modayken 30’larda yine ince ama bir o kadar yay şeklinde ya da yarım çember gibi olması makbuldü. 1940’lara gelindiğinde savaşın da etkisiyle kaşlar biraz daha kalınlaşmaya başladı. Ancak kavis yine yerini korudu. Onar yıllık tarihe sahip kaş modasında 1950’lere gelindiğinde yuvarlak kavis kendini sert ve otoriter bir görünüm kazandıran keskin bir açıya bıraktı. Bu da, kadınların o dönem sadece kadın olmanın ötesinde kendi kişiliğini de ortaya koymaya başladığı dönemlerdi. 60’lara gelindiğinde kalın başlayan kaşlar tam kavis bölgesinde yine dikleşiyor ama devamında giderek incelerek farklı bir form alıyordu. Bu hem güçlü bir görünüm hem de kadının zarafetinin birleşimini anlatıyordu. 70’ler özgürlük yıllarıydı ve kaşlar da bundan nasibini aldı. Kadınlar kaşlarını doğal haline bıraktılar. İnceyse ince, kalınsa kalın. Çok fazla form ile oynamadılar, sadece sağda solda çıkan küçük kılları alarak şekil verdiler. Çiçek çocuklar, hippiliğin tadını doyasıya çıkardılar. 80’ler tam anlamıyla çılgınlığın yaşandığı yıllar. Kalın ve hiç alınmamış kaşlar, yukarı taranarak şekil veriliyordu. Bu form, kadının gücüne güç katmasıydı. 90’lar modada ne kadar minimalist ise kaşlar bir o kadar retroydu. Rüzgar kaşlara o kadar sert esmişti ki, 60 yıl geriye sürükleyip incecik alınmış kaşları 20. Yüzyılın son yıllarına damga vurmasını sağlamıştı. Kadınlar o dönem çok sevse de bu retro kaşları, 2000’lere gelindiğinde yine doğallığa dönüş yaptı. Kaşın kendi doğal formu neyse hafif bir kavisle şekillenmesi moda oldu yine. Ne olduysa 2010’da oldu. Şimdiye kadar görülen en kalın kaş modası doğdu. Kaşı olmayanlar doğruca kaş ektirmeye koştu. Dövme yaptıranlar, şablonla çizip içini dolduranların sayısı giderek arttı. Üstelik koyu renk olması da makbul sayıldı. 2020’ler yine kalın kaş modası sürüyor. Ama kalın kaştaki o kavis giderek düzleşiyor. Onu bu şekliyle kullanan da var,  yine keskin bir kavisle kalın kullanan da. Önümüzdeki on yıl içinde kaş modası nereye gider onu hep birlikte yaşayıp göreceğiz.


Fotoğraf: Sharon McCutcheon / Unsplash

HER SORUNUN ÇÖZÜMÜ VAR

Yüzümüzün en önemli bölgesinde, herkesin gözüne batan bir noktada olan ve bu kadar değişikliği göğüsleyen kaşların elbette sorunları da yok değil. Üstelik güzellik alanında neredeyse en çok sorunun geldiği konu kaşlar… Hadi gelin birlikte bu sorulara cevap arayalım.

*Seyrek kaşlar nasıl gürleşir?

Öncelikle onları kendi haline bırakın. Şekliyle oynamayın. Akşamları da mutlaka bir besleyici yağ ile düzenli beslemeyi unutmayın. Hint yağı bu konuda başarılı bir seçenek. Ancak markaların kaşları gürleştirmek için çıkardıkları yağlar da çok iyi iş görüyorlar.

*Kısa sürede kalın kaşlara nasıl sahip olabilirim?

Kaşlarınızı çok fazla inceltmeden sadece etrafında gözü rahatsız eden gelişi güzel çıkmış kılları alın. Fazla müdahale etmeyin. Makyajda kaş pomadları isteklerinizi yerine getirecek en büyük yardımcınız. Bir fırça yardımıyla kaşlarınızı pomadlayın ve yukarı doğru fırçalayın. Kaşlarınız sadece kalkık görünmez aynı zamanda her bir kaş kılı hacim kazanır. Daha gür görünür. Aralarda seyrek kalan yerler varsa bu bölgeleri kaş kalemiyle ince ince çizerek kıl görünümü verebilirsiniz.

*Kaşlarımı hep uzmana mı aldırmalıyım?

İyi bir kaş uzmanı, yüz şeklinize göre kaşınıza form verir. Sürekli gittiğinizde gerçek ve olması gereken kaş şekliniz zamanla oturur. Ancak siz ille de evde kendim şekillendirmek istiyorum diyorsanız önce elinize bir kaş kalemi alın. Kalemi burun kenarınıza koyun ve tam kaşınızın başlangıç noktasına dikey olarak tutun. Tepe noktayı işaretleyin. Ardından kalemi burun kenarından gözün iris bölgesinin tam ortasına gelecek şekilde açılandırın. Bu kaşınızın tam kavis noktasının tepesi olacak, oraya da işaret koyun kalemle. Şimdi kalemi yine burun kenarından göz dış köşesine getirin. Bu da kaşın bittiği nokta olacak. Bu noktaların önünde ya da arkasında olan fazla kılları alıp nokta koyduğunuz açıyı hafifçe çizin. Bu sizin yüz şeklinize göre olması gereken kaş formunuzdur.

*Nasıl profesyonel görünümlü kaş kılları çizebilirim?

Çok ince uçlu, doğal görünüm veren bir kaş kalemi edinin. Kaşın kuyruk bölgesinden başlayarak alttan yukarı doğru ince minik çizgiler atın. Kaşın başlangıç noktasına ilerlerken biraz daha kalın çizebilirsiniz. Eliniz alışana kadar önce evde bolca deneme yapın.

*Doğru ürünü nasıl seçebilirim?

Bunu cilt tpiniz belirler. Yağlı bir cilt tipine sahipseniz kalem formlu, suya-tere dayanıklı olanları seçmelisiniz. Kuru bir cilde sahipseniz kaş farlarından uzak durun. Jel ya da pomad olanlar size daha uygundur.

*Kaşların olmazsa olmaz ürünü nedir?

Kaş sabitleyicileri her kadının makyaj çantasında olması gereken ürün. Makyaj yapmasanız da sabitleyiciyle kaşları yukarı taramanız yüzünüzdeki ifadeyi değiştirmeye yetecektir. Ayrıca sağa sola gelişi güzel dağılan kaşlara da şekil verir.

*Kaşlarımın sağlıklı olması için neler yapabilirim?

Kaş da tıpkı saçlarınız gibidir. Onlara nasıl bakım yapıyor, temiz tutuyorsanız bu kural kaşlarınız için de geçerli. Makyajınızı çıkarırken pamukla, nazik bir şekilde kaşlarınızı da silin. Mutlaka akşamları cilt temizliğini yaptıktan sonra kaşlarınıza besleyici yağ kullanın. Bu kural ister seyrek kaşlı ister gür kaşlı olun değişmez. Ne demişler “bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur”.


Fotoğraf: Amanda Dalbjörn / Unsplash

EDİTÖRÜN FAVORİLERİ

Benefit PowMade Brow Pomade: 259 TL, kaş fırçası: 219 TL, Sinoz kaş-kirpik serumu: 89.90 TL., Revitabrow kaş bakım serumu: 600 TL.

Deborah Milano 24 Ore mikro kaş kalemi: 54.95 TL. (Watsons.com.tr), Revolution Brow Fix kaş jeli: 69.95 TL., Flormar kaş aydınlatıcı: 64.99 TL.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir