Modern yaşamın yoğunluğu nedeniyle 24 saat artık yetmiyor. Çoğu kişi artık evinde, işyerinde temizlik, düzenleme, toparlama gibi işlere vakit ayıramamaktan şikayetçi. Oysa yaşam tarzınız ne olursa olsun basit yöntemlerle yaşam alanlarınızı düzenli tutabilirsiniz.
1-Dolabınızı her sezon gözden geçirin
Aylarca hiç giymediğiniz ve daha da giymeyeceğiniz kıyafetler dolapta neden fazla yer kaplasın. Kışlık ceket, mont ya da mayo gibi sezon dışı olan eşyalarınızı bir kutuya koyup farklı bir yere kaldırın. Sezonu gelince çıkarın. Düzenli olarak üç ayda bir yarım saatinizi ayırsanız giymediğiniz için dolap bekleyen kıyafetleri eleyerek yer kazanırsınız. Üstelik rahat bir gardırop hem çabuk seçim yapmanızı sağlar hem de hem de keyifle giyilecek koleksiyon oluşturursunuz.
2-Hatıra kutusu oluşturun
Hepimizin atmaya bir türlü kıyamadığı, anılarla dolu ufak tefek eşyalar olabilir. Bunlar sevgiliyle gidilen ilk sinema bileti, çocuğunuzun ilk doğum günü hediyesinin notu gibi. Bu sevimli ‘sanat eserleri’ bir süre sonra birikip hatırı sayılır yer ediniyorlar. Öyleyse bunları farklı yerlerde saklamak yerine kendinize bir “Hatıra Kutusu” oluşturun ve uygun gördüğünüz bir yerde saklayın. Hem dağınıklığa mani olursunuz hem de yeni hatıraları da ekleme şansınız olur. Kutuyu yılda en az bir kez gözden geçirin. Bu kontrol sadece organize olmanızı sağlamakla kalmaz aynı zamanda hatıralarınızı hatırlamanıza ve keyifli vakit geçirmenize de yarar.
Foto: Ikea
3-Çok kullanılanlar erişilebilir olsun
Elinizin altında, gözünüzün görebildiği ilk alanda en çok kullandığınız parçalar olsun. Hem kaldırması hem de tekrar alması için önünde engel olmasın. Çok kullandığınız bir tişörtü, kazakların arkasına koymayın ya da en çok kullandığınız tepsiyi mutfak dolabının en arkasına kaldırmayın. Kolay erişim zamandan tasarruf sağlar.
4-Her şeyin etiketleyin
Etiketleme, yalnız estetik açıdan göze hoş gelmez aynı zamanda düzenli olmanızı da sağlar. Dolaba kaldırdığınız her kutuyu, her paketi etiketlerseniz aradığınızı kolayca bulabilir ve yerleştirirken yine etiketine göre yerleştirirsiniz.
5-Mutlaka boş bir alanınız olsun
Raf ya da çekmeceleri tıka basa doldurmayın. Fazla eşya dağınıklığa yol açtığı gibi yeni eşyalarınız için de kaldıracak alanınız olmaz. Fazladan depolama alanı, yeni giysiler ve hesapta olmayan bazı eşyaları kaldırmak için mutlaka gereklidir.
6-Önce her şeyi göz önüne çıkarın
Toplayacağınız alan neresi olursa olsun önce her şeyi göz önüne toplayın. Mutfak dolaplarını mı yerleştireceksiniz, ne var ne yok her şeyi indirin masanın üzerine. Sonra dolabı nasıl organize etmek istediğinize karar verin. Ardından masa üzerine çıkardıklarınızı gruplara ayırarak yerleştirin, fazlalıkları elden çıkarın. Tüm bu eşya yığını ilk başta gözünüzü korkutabilir ama bittiğinde “iyi ki” diyeceksiniz.
Foto: Ikea
7-Çöp çekmeceniz olsun
Evet bu önemsiz gibi görünebilir ama çekmecelerinizden birini ‘ıvır zıvır’ için ayırın. Bu uzun vadede organize olmanızı sağlar. Kalemler, anahtar, el dezenfektanı, fatura gibi ilk etapta nereye koyacağınızı bilemediğiniz eşyaları bu çekmeceye kaldırın. Hem diğer çekmecelerin düzeni bozulmamış olur hem de etrafta atılı şeyler olmaz.
8-Katlayarak yerleştirin
Gardıropta kolay erişim ve kolay yerleştirme için çoğu kıyafeti asmaya çalışın. Ancak bazı şeyleri mecburen üst üste katlayarak bir kıyafet kulesi oluşturmak zorunda kalabilirsiniz. Bunun için daha az kırışan jean pantolon, örgü kazak, spor bra’ları gibi kıyafetleri katlayın.
Foto: Ikea
9-Depolama alanını önceden ölçün
Mutfak, gardırop ya da herhangi bir alanda depolama kutuları, organizer’lar alacaksanız öncelikle bu alanın ölçülerini alın. Genişlik, derinlik ve yükseklik doğru ölçülürse alacağınız organizer, kutu ve sepetleri bu ölçülere göre satın alırsınız. Göz kararı alınan ve sonra sığmayan bu eşyalar için hem iade işleriyle uğraşmazsınız hem de doğru ürün satın aldığınız için verimli kullanırsınız.
10-Yaratıcılığınızı konuşturun
Kendinize ayıracak zamanınız olsun istiyorsanız, yaratıcılığınızı kullanarak ekstra çözümler üretebilirsiniz. Örneğin mutfak temizlik ürünlerini mutfak lavabosunun altında kendi organize edeceğiniz bir düzenleyici içinde saklayın. İhtiyacınız olanları, en çok kullandıklarınızı en iyi siz bilirsiniz. Buna göre bölmeleri ayarlayıp bir düzen oluşturun. Böylelikle erişiminiz kolaylaşır. İlle de bir düzenleyici almanız gerekmiyor. Evinizde bulunan bir kutuyu, yaratıcılığınızı kullanarak istediğiniz şekli verin.
Foto: Ikea