Diyetisyen Didem Yiğit
US News ve World Report’un araştırmasında en iyi diyetler listesi sıralamasında dördüncü kez Akdeniz Diyeti tahta oturdu.
Akdeniz diyeti aynı zamanda ‘Sağlıklı Beslenme İçin En İyi Diyet’, ‘Diyabet İçin En İyi Diyet’, ‘En İyi Bitki Bazlı Diyet gibi’ kategorilerde de sıralamanın başında yer aldı.
US News, ülkenin en iyi beslenme uzmanlarından oluşan 24 panelistle diyetlerin sağlığa yararları, uygulanabilirliği, tercih nedenleri gibi birçok etkeni göz önünde bulundurarak puanlama sistemiyle sıralamayı belirlediler.
Bu sıralamaya göre;
Birinci sırada bulunan Akdeniz Diyeti’ni ,hipertansiyon tedavisinde yararları ile bilinen DASH diyeti ikinci sırada , vejetaryen beslenme tarzına aralıklı olarak et veya balık gibi protein kaynaklarının eklenmesi ile oluşan Flexitarian diyet üçüncü sırada ve besin öğesi ve kalori içeriğine göre besinleri puanlandıran bir diyet olan Weight Watchers diyeti dördüncü sırada nörodejeneratif hastalıklarda yarar sağlayan MIND diyeti ise beşinci sırada yer aldı.
Foto: Anna Pelzer / Unsplash
Bu beslenme tarzlarının ortak özelliği işlenmiş gıdaları tüketmemeyi, bol bol meyve, sebze, fasulye, mercimek, kepekli tahıllar, kabuklu yemişler ve yararlı tohumları tüketmeyi hedefliyor.
Diğer bir kategori olan ‘En İyi Bitkisel Beslenme’ kategorisinde ise Akdeniz Diyetini takiben Fleksitaryen ve İskandinav Diyeti geliyor.
Foto: Katie Smith / Unsplash
Rapora göre son on yılın en popüler diyetlerinden biri olan Ketojenik Diyet ise senenin en büyük kaybedenlerinden biri oldu. Ketojenik diyetin uzun vadede böbrek ve karaciğere verdiği zararlar, kalp hastalıkları ve hipertansiyonu tetiklemesi listenin sonlarında yer almasına neden oldu. İşte size “Yılın En”leri…
Foto: Heather Ford / Unsplash
1-AKDENİZ DİYETİ
‘Sağlıklı Beslenme için En İyi Diyet’, ‘Diyabet İçin En İyi Diyet’, ‘En İyi Bitki Bazlı Diyet gibi’ kategorilerde de bir numara. Akdeniz diyetinin temelini, sebze-meyveler, tam tahıllar, kuruyemişler, kurubaklagiller, baharatlar ve deniz ürünleri oluşturuyor. Hayvansal kaynaklı besinler daha sınırlı. Zeytinyağı ise Akdeniz Diyeti’nin temel taşlarından biri. Akdeniz Diyeti’nde peynir, yoğurt ve tavuk eti sınırlı olarak tüketiliyor. Balık favorilerden biri, kırmızı et ise nadir tüketilen besinlerden.
Foto: Sigmund / Unsplash
2.DASH DİYETİ
DASH Diyeti ve Fleksitaryen ikinci ve üçüncü sırada yerini alıyor.
DASH Diyeti’nin yüksek tansiyon ve diyabetle mücadelede önemli rol oynadığını ve Amerika Ulusal Sağlık Enstütüsü tarafından da desteklenen bir diyet modeli. DASH, kalp ve damar sağlığını desteklemesiyle ön plana çıkıyor. Dash diyetinde kırmızı et, şeker, şeker eklenmiş besinler, şekerli içeceklerin tüketimi sınırlandırılıyor. Diyet potasyum, magnezyum, kalsiyum, protein ve liften zengin. Diyetteki bir diğer amaç ise sodyum alımını kısıtlamak.
Foto: Maddi Bazzocco / Unsplash
3.FLEKSİTARYEN DİYET
Bu diyeti vegan veya vejeteryan beslenmeye geçiş yapmak isteyen insanlar için bitkisel ağırlıklı beslenme modeli olarak düşünebilirsiniz. Vejetaryanlığa göre daha esnek bir beslenme modeli olan bu diyet ana hatlarıyla Akdeniz tipi beslemeye benziyor. Bu diyette kırmızı et az tüketilir veya hiç tüketilmezken balık, süt, yoğurt, peynir ve yumurta, hayvansal protein olarak beslenme modelinde yerini alıyor. Sebze, kurubaklagil, yağlı tohum, meyve, tahıl, zeytinyağı ve balık açısından zengin. Özetle lif ve sağlıklı yağları yüksek oranda, doymuş yağ ve eti az oranda, süt ürünleri ve alkolü ise ılımlı şekilde içerir.
Foto: Farhad İbrahimzade / Unsplash